آیا پوست خشکی دارید که گاهی مواقع پوسته پوسته می شود و به شدت احساس خارش دارید؟ آیا این شرایط شما باعث ناراحتی و آزار شما شده؟ آیا از این وضعیت خسته شده اید و به دنبال راهکاری برای حل آن هستید؟ پیشنهاد می کنیم این مقاله را تا پایان مطالعه کنید. ما در این مقاله قصد داریم به دلایل خشکی پوست بپردازیم، سپس درباره نشانه های خشکی پوست و راهکارهای درمان آن صحبت می کنیم، پس در ادامه با ما همراه باشید:
بررسی علل خشکی پوست، روش تشخیص و پیشگیری از آن توسط متخصص پوست
خشکی پوست و نشانه هایی آن
خشکی پوست یک مشکل شایع و رایج پوستی است و در تمام سنین رخ می دهد. علیرغم اینکه این مشکل خیلی جدی نیست اما درمان آن گاهی ممکن است دشوار باشد. دلایل خشکی پوست می تواند به سایر بیماری های پوستی یا دیگر بیماری ها مانند دیابت، کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید، سندرم شوگرن و سوء تغذیه، مرتبط باشد.
در این حالت، ظاهر پوست، خشک و کم آب، پوسته پوسته، تحریک شده و ملتهب به نظر می رسد. اگر پوست شما خشک است، ممکن است دچار زبری و گاهی درد و خارش شوید. البته در شدیدترین حالت پوست خیلی قرمز و خارش ها شدیدتر می شود. در نتیجه، ترک های عمیقی در پوست ایجاد می شود که می تواند به خونریزی نیز منجر شود. همه این موارد، نشانه های خشکی شدید پوست است.
ساختار پوست خشک چگونه است؟
وظیفه پوست محافظت از بدن ما در برابر عوامل خارجی و محیطی است. پوست بدن سه لایه دارد. لایه زیرین، هیپودرم است که از بافت چربی، رگ های خونی و اعصاب تشکیل شده است.
لایه میانی پوست، درم نام دارد. این لایه از بافت همبند و الیاف کلاژن، فیبرهای الاستین، رگهای خونی، غدد چربی، فولیکول های مو و غدد تعریق تشکیل شده است. لایه بیرونی، اپیدرم است که از سلولهای کراتینوسیت تشکیل شده است.
سلول های سطح پوست توسط لایه های چربی (لیپید) احاطه شده اند. خود این لایه های چربی از کلسترول، اسیدهای چرب و سرامیدها تشکیل شده اند. خارجی ترین لایه بیرونی پوست (خارجی ترین قسمت اپیدرم) مسئول آبرسانی به پوست است. چربی ها (لیپیدها) از تبخیر آب ذخیره شده در پوست جلوگیری می کنند.
غدد چربی و عرق که از عوامل طبیعی آبرسانی به پوست هستند، با شرکت در آبرسانی به ترکیبات تشکیل دهنده پوست، به عنوان نگهدارنده های داخلی رطوبت پوست، عمل می کنند.
در همین زمینه بیشتر بخوانید: راهنمای تشخیص نوع پوست و نحوه مراقبت از آن
عوامل تاثیرگذار در لطافت و نرمی پوست
نرمی و لطافت بافت پوست، به میزان ذخیره آب در آن بستگی دارد. هوای خشک همراه با رطوبت کم احتمالاً یکی از مهمترین و اصلی ترین دلایل خشکی پوست است. در حالت خشک پوست، میزان تأمین (ذخیره) آب پوست به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. همچنین، هنگامی که چربی ها (لیپیدها) موجود در پوست تخلیه شوند و آب کافی در بیرونی ترین لایه اپیدرم برای عملکرد صحیح وجود نداشته باشد، خشکی پوست ایجاد می شود.
اگزما (درماتیت آتوپیک) یک حالت خشکی پوستی رایج در کودکان است. در اگزما، سطح لیپیدها در لایه بیرونی اپیدرم (خارجی ترین لایه پوست) کاهش می یابد. در نتیجه، کمبود جدی آب به وجود می آید.
ممکن است پوست بسیار خشک ناشی از یک اختلال ارثی به نام ایکتیوز باشد. این بیماری با لایه لایه شدن پوست (پوسته پوسته شدن) مشخص می شود. این عارضه بیشتر در پاها و در ماه های اولیه زندگی مشاهده می شود. همچنین، خشکی پوست می تواند نشانه ای از یک بیماری پوستی دیگر باشد، مانند اگزمای غیر چرب (استئاتوتیک)، لیکن پلان و پسوریازیس.
دلایل خشکی پوست چیست؟
گاهی خشکی پوست دلایل ساده ای دارد. در این موارد، کاهش چربی ها (لیپیدها) می تواند به دلیل استفاده از صابون های قوی، استفاده از لباس های حساسیت زا و دوش آب داغ و حمام طولانی مدت، باشد. یک عامل مهم محیطی برای خشکی پوست، قرار گرفتن مستقیم در معرض در آب و هوای بسیار گرم یا سرد با رطوبت کم است.
خشکی پوست می تواند ناشی از استفاده از کرم مرطوب کننده در زمان نامناسب باشد. زمان مناسب برای آبرسانی و مرطوب کردن پوست درست بعد از شستن آن است (وقتی هنوز کاملاً خشک نشده است). پوست شما بیشترین رطوبت را در زمان مرطوب بودن دارد، و استفاده از مرطوب کننده ها (آبرسان ها) هنگام مرطوب بودن پوست، بهترین عملکرد را دارند.
در همین زمینه بیشتر بخوانید: معرفی ۲۰ مدل بهترین کرم مرطوب کننده پوست با کیفیت
چه عواملی که باعث افزایش خشکی پوست در ماه های سرد سال می شوند؟
در این ماه ها از سال، بطور کلی دما و رطوبت هوا کم است. علاوه بر این، استفاده از وسایل گرمایشی باعث خشک شدن هوا و کاهش میزان آب در لایه بیرونی پوست می شود. همچنین قرار گرفتن مداوم در معرض دستگاه های خنک کننده در طول تابستان نیز می تواند همین تأثیر را داشته باشد.
بعضی از داروها مانند داروها مدر یا رتینوئیدها، پوست را به طور موقت خشک می کنند. در این موارد، قطع مصرف دارو معمولاً مشکل خشکی پوست را برطرف می کند. علاوه بر این، در سنین پیری، به دلیل تغییرات متابولیکی و مصرف کمتر مایعات، پوست خشک و نازک می شود و خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهد.
عوامل مرتبط با روند پیری پوست نیز حرکت کراتینوسیت ها را از لایه تحتانی اپیدرم به سمت لایه های بیرونی پوست کاهش می دهد و در نتیجه فعالیت کمتری در غدد چربی ایجاد می شود که نتیجه آن خشکی پوست است. همچنین، در دوران یائسگی یا کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید، تعادل هورمونی از بین می رود، و این می تواند با خشکی شدید پوست نیز همراه باشد.
در همین زمینه بیشتر بخوانید: ۵ روش درمان خشکی پوست در فصول سرد سال
چند پیشنهاد ساده برای درمان خشکی پوست
- مراجعه به متخصص پوست: اگر خشکی پوست شما بسیار شدید و حاد است، حتماً به یک متخصص مراجعه کنید تا مطمئن شوید بیماری های پوستی ذکر شده در بالا را ندارید. متخصص پوست دلایل احتمالی را ارزیابی می کند و درمان لازم را تجویز می کند. به طور کلی، بهترین درمان برای خشکی پوست استفاده از بهترین مرطوب کننده صورت یا نرم کننده پوست است. با این حال، ممکن است پزشک در صورت لزوم کرم یا پماد استروئیدی را نیز برای شما تجویز کند. در مواردی که خشکی پوست همراه با خارش شدید باشد و فعالیت های روزمره و خواب را مختل کند، ممکن است بر ای رفع آن، آنتی هیستامین تجویز شود.
- مدت زمان استحمام خود را کوتاه کرده و ترجیحاً یک دوش سریع بگیرید. استحمام طولانی مدت، به خصوص با آب داغ، باعث کاهش میزان چربی های طبیعی پوست می شود، در نتیجه، خشکی پوست شما بدتر می شود. بنابراین به جای آب داغ، سعی کنید با آب گرم تا ولرم دوش بگیرید. همچنین بعد از استحمام یا شستن دست ها حتما از کرم مرطوب کننده استفاده کنید.
- سعی کنید چندین بار در روز از مرطوب کننده ها، نرم کننده های پوست یا پمادهای مرطوب کننده استفاده کنید. مرطوب کننده ها نقشی اساسی در درمان خشکی پوست دارند. زیرا غشای هیدرولیپیدی پوست، که آب را در خود نگه می دارد، را بازسازی می کنند. کرم های مرطوب کننده ای که پس از استفاده به خوبی جذب پوست می شوند، اغلب محبوبیت بیشتری نسبت به سایر روش های درمانی دارند. بر اساس تحقیقات انجمن پوست آمریکا، این کرم ها از پوست آسیب دیده و حساس محافظت می کنند و آن را نرم و لطیف می کنند. آنها همچنین چربی های طبیعی پوست را حفظ کرده و با این کار از کمبود آب بدن و از بین رفتن آن جلوگیری می کنند.
- تا حد امکان از پاک کننده های پوستی ملایم و بدون صابون استفاده کنید. زیرا صابون های قوی چربی را از سطح پوست پاک کرده و باعث خشکی آن می شوند.
- در انتخاب مرطوب کننده سعی کنید از انواع بدون الکل آنها استفاده کنید.
- از دستگاه بخور خانگی استفاده کنید و آن را به سیستم گرمایشی خود اضافه کنید تا به کمک آن در طول زمستان، هوای داخل منزل را مرطوب نگهدارید.
- استفاده از نوشیدن های حاوی الکل و جایگزین نکردن مایعات از دست رفته در هنگام تعریق، باعث کاهش آب بدن شما می شود. بنابراین، توصیه می شود از مصرف این نوع نوشیدنی ها اجتناب کنید.
- سعی کنید تا حد امکان لباس های حساسیت زا نپوشید. این لباس باعث افزایش حساسیت و خارش پوست می شود. به ویژه پوست خشک نسبت به عوامل تحریک کننده بسیار حساس است. این مواد می توانند سبب افزایش خارش و قرمزی در پوست شما شوند.
گاهی اوقات برای داشتن بدنی سالم باید سبک زندگی خود را تغییر دهیم. بیشتر اوقات، این تغییرات کوچک در مقایسه با نتایج آنها کم هزینه تر هستند. توصیه های ارائه شده در این مقاله نیز بر این اساس است.
شما می توانید با انجام کارهای ساده ای مانند استفاده از یک دستگاه بخور مناسب، یک کرم مرطوب کننده و کرم ضد آفتاب و سایر پیشنهادهایی که در بالا ارائه شد، به کاهش خشکی پوست خود کمک کنید. همچنین، از شما دعوت می کنیم نظرات و پیشنهادات خود را در قسمت نظرات مطرح نمایید، و با این کار به ما در تهیه مقالات بهتر و مفیدتر کمک نمایید.