اگر شوره مو سر یا خشکی پوست سر را تجربه کرده باشید، حتماً متوجه شده اید که وجود پوسته های سفید روی لباس تا چه حد می تواند باعث خجالت و کم شدن اعتماد به نفس شما شود. شوره سر یک مشکل نسبتاً شایع است که تقریبا نیمی از بزرگسالان درگیر آن هستند. اگر می خواهید بدانید که شوره سر چه تفاوتی با خشکی پوست سر دارد، چگونه می توان آن از خشکی پوست سر تشخیص داد و در نهایت نحوه درمان آن چگونه است، با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
شوره موی سر چیست؟
شوره سر در واقع همان پوسته پوسته شدن پوست سر است و وقتی صحبت از شوره سر می شود، به طور کلی به یک نوع اختلال پوستی به نام درماتیت سبورئیک اشاره می کنیم. شوره و درماتیت سبورئیک به یک طیف از بیماری ها تعلق دارند و معمولاً در ادامه یکدیگر و یکی پس از دیگری ظاهر می شوند. شوره سر فقط در پوست سر ایجاد می شود، در حالی که درماتیت سبورئیک می تواند در سایر قسمت های دیگر بدن نیز ظاهر شود.
شوره سر معمولا پوسته پوسته و فلس مانند است و گاهی با قرمزی پوست همراه است. درماتیت سبورئیک اغلب در پوست کف سر، پشت گوش ها، اطراف ابرو و سوراخ های بینی و در برخی موارد در سراسر صورت و قفسه سینه ظاهر می شود.
درماتیت سبورئیک یک بیماری نسبتاً شایع است که معمولاً نیمی از بزرگسالان درگیر آن هستند. علت درماتیت سبورئیک ناشناخته است، اما طبق تحقیقات انجام شده توسط کلینیک مایو، این بیماری ممکن است مربوط به موارد زیر باشد:
- مخمری به نام “Malassezia” وجود دارد که در ترشح چربی روی پوست یافت می شود.
- واکنش غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن.
درماتیت سبورئیک در افراد مبتلا به پارکینسون و اچ آی وی شدیدتر است.
خشکی پوست سر چیست؟
خشک پوست کف سر نوعی خشکی پوست است که می تواند همراه با پوسته پوسته شدن و خارش باشد. خشکی پوست می تواند ارثی باشد و میزان آن با افزایش سن تشدید شود.
ممکن است یک فرد، تنها به خشکی پوست سر مبتلا باشد. با این حال، خشکی پوست اغلب با اگزما همراه است. اگزما نوعی بیماری پوستی غیر واگیردار است که باعث خشن و پوسته پوسته شدن بافت پوست می شود و شدت علائم آن معمولاً از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
در همین زمینه بیشتر بخوانید: ۱۰ روش درمان خانگی موثر برای خشکی پوست سر
چگونه بین خشکی پوست سر و شوره سر تفاوت قائل شویم؟
معمولا خشکی پوست کف سر و شوره خفیف موی سر ظاهر یکسانی دارند. بنابراین، برای درمان مناسب ابتدا باید دقیقاً مشخص شود که به کدام یک از این دو بیماری مبتلا هستید. اگر پوست سر و بدن شما کمی پوسته پوسته شده است، برای تعیین علت دقیق آن به یک متخصص پوست مراجعه کنید.
اگر با وجود انجام مراحل مراقبت از پوست، پوست شما همچنان قرمز و پوسته پوسته است، باید از یک متخصص پوست کمک بگیرید. هنگامی که این نوع اختلال پوستی تشدید شود، متخصص پوست برای شما ضد التهاب های موضعی قوی تری را تجویز می کند.
شوره موی سر
چه عواملی باعث ایجاد شوره سر می شوند؟
شوره شدید موی سر می تواند نشانه شستشوی کم مو یا بیماری های التهابی پوستی باشد که روی پوست سر تأثیر می گذارند. سلولهای مرده پوست به طور مداوم در حال ریزش هستند. اگر این اتفاق نیفتد، این سلول ها جمع می شوند و در نهایت به صورت پوسته های زرد یا سفید روی لباس ظاهر می شوند.
از طرف دیگر، بیماری های التهاب پوستی مانند درماتیت سبورئیک (اگزما)، پسوریازیس یا عفونت های قارچی که روی پوست سر تأثیر می گذارند نیز می توانند باعث رشد سریع سلول های پوست شوند. این باعث ایجاد پوسته های فراوانی بر روی سر می شود که از بین رفتن آنها حتی پس از چندین بار شستن موها نیز غیرممکن است.
علائم و نشانه های شوره سر چیست؟
شوره شدید سر یکی از مشکلات پوست کف سر است، و کاهش تعداد شستشوی موها دلایل اصلی ایجاد شوره سر است، که اغلب با شستشوی منظم مو سر، شوره سر را درمان می کند. از طرف دیگر، درمان بیماری های التهابی پوست، که باعث تولید پوسته های زیادی می شود، می تواند تولید این پوسته های ناخوشایند را کنترل کند. در صورت وجود بیماری التهابی پوست، شوره سر همراه با خارش پوست سر خواهد بود.
چگونه متخصصین شوره سر را تشخیص می دهند؟
انجام معاینات بالینی پوست سر توسط متخصصین، برای تشخیص شوره سر ضروری است. گاهی اوقات لازم است که پزشک بخشی از پوست کف سر را با جراحی خارج کند تا به کمک یک متخصص آسیب شناسی بتوانند علت بیماری را تشخیص دهند.
متخصصان پوست بیشترین تجربه ممکن را در تشخیص صحیح شوره سر و درمان بیماری های پوست سر را دارند.
راه های درمان شوره سر
درماتیت سبورئیک یکی از بیماری های شایع پوست سر است که باعث ایجاد شوره سر شدید می شود. علت این بیماری ناشناخته است. برخی معتقدند که علت این بیماری رشد بیش از حد یک نوع مخمر پوستی به نام Pityrosporum یا Malassezia است. با این حال، یکی از دلایل آن می تواند اختلال در توازن میان میکروب های طبیعی پوست سر باشد.
این بیماری با داروهای موضعی و کم عارضه به راحتی قابل کنترل است. اما اگر درمان متوقف شود، بیماری دوباره برمی گردد و حتی تشدید می شود. هیچ درمان قطعی برای ریشه کن کردن این بیماری وجود ندارد.
بهترین شامپو برای درمان شوره سر شامپویی است که حاوی پیریتیون زینک (روی)، قطران ذغال سنگ، اسید سالیسیلیک، سلنیوم سولفید یا کتوکونازول باشد. علاوه بر این شامپوها، می توانید یک یا دو بار در روز از لوسیون ها، محلول ها یا فوم های موضعی استروئیدی با قدرت متوسط، استفاده کنید.
شواهد قابل توجهی در مورد اثرات محصولات حاوی روغن درخت چای یا سرکه سیب در درمان شوره وجود دارد. نتایج یک مطالعه در استرالیا نشان می دهد که شامپویی که حاوی ۵٪ روغن درخت چای باشد می تواند باعث کاهش شوره سر در افرادی که فاقد سایر بیماری های پوستی باشند، شود.
چندین بیماری پوستی، روی پوست سر تأثیر می گذارد. در صورتیکه استفاده از شامپوهای ضد شوره سر که از فروشگاه ها و داروخانه ها بدون نسخه تهیه کرده اید، موثر واقع نشدند، حتما برای انجام معاینه بالینی به متخصص پوست مراجعه کنید.
پیش آگهی از بروز شوره سر
شوره سر دلایل زیادی دارد. شوره سر که ناشی از نشستن منظم موی سر است، اغلب با شستن منظم و بیشتر موها کنترل می شود.
اگر شوره سر ناشی از درماتیت سبورئیک است، روش کنترل آن استفاده از شامپوها مختلف و محصولات موضعی است که حاوی کورتیکواستروئیدها (کورتون ها) هستند. باید بدانید که این محصولات شوره سر را درمان نمی کنند و فقط به کنترل آن کمک می کنند. با این حال، اگر به درمان خود ادامه ندهید، ممکن است بیماری شما دوباره برگردد.
با پیگیری منظم روند درمان می توانید شوره سر خود را کنترل کنید. مصرف بی رویه محصولات دارویی علاوه بر هدر دادن پول، در طولانی مدت نیز نتیجه مطلوبی نخواهد داشت. سایر بیماری های پوست سر که باعث ایجاد شوره می شوند نیز به درمان های اختصاصی تری نیاز دارند.
در همین زمینه بیشتر بخوانید: ۹ تکنیک ساده برای استفاده از انواع ماسک مو برای مراقبت از مو
آیا می توان از این بیماری ها پیشگیری کرد؟
بهترین روش برای جلوگیری از شوره سر، استفاده منظم از شامپوی شوره سر است.
اگر پوست شما خیلی خشک است، برای محافظت از پوست خود از وازلین بر روی مرطوب کننده خود استفاده کنید. برای شستن پوست کف سر خود از شامپوها و نرم کننده های مخصوص که حاوی مرطوب کننده هستند استفاده کنید. معمولا این شامپوها مواد شوینده کمتری نسبت به صابون دارند، چون حاوی ترکیبات مرطوب کننده (آبرسان)، مانند روغن هستند.
در صورت خارش شدید و پوسته پوسته شدن پوست، باید به پزشک مراجعه کنید. در این شرایط پزشک ممکن است داروهای ضد التهابی موضعی برای شما تجویز کند.
ما در این مقاله سعی کردیم شما را با تفاوت شوره موی سر با خشکی پوست سر آشنا کنیم، همچنین درباره نحوه تشخیص و درمان آن صحبت کردیم. شما چه تجربه ای از خشکی پوست کف سر یا شوره موی سر دارید؟ در بخش نظرات آن را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.