اگر پوست کودک در اطراف و زیر پوشک متورم و قرمز به نظر می رسد، ممکن است بثورات پوشک یا ادرار سوخته باشد. بسیار خوب، این اصلاً خوشایند نیست، اما هر مشکلی راه حلی دارد. اگر راه کارهای درمان ادرار سوختگی در کودکان را بدانید، می توانید به راحتی مشکل را حل کرده و از بدتر شدن وضعیت پوست کودک جلوگیری کنید. ادرار سوختگی همان جوش ها و دانه های قرمز آزار دهنده است که در قسمت های گرم و مرطوب پوست ظاهر می شود. تحریک پوست از این طریق باعث به وجود آمدن برآمدگی و زبری در آن می شود. علت ۲۰٪ از مراجعات به متخصصان اطفال بروز این مشکل در کودکان است. پوست بعضی از کودکان حساس تر است و در نتیجه احتمال بروز ادرار سوختگی در آنها بیشتر است. اگر آنها مشکلات پوستی دیگری مانند اگزما هم داشته باشند، احتمال بروز این بیماری بیشتر هم می شود. ما در این مقاله قصد داریم شما را با دلایل ادرار سوختگی در کودکان و راهکارهای درمان های آن آشنا کنیم، پس در ادامه با ما همراه باشید:
چه عواملی باعث ادرار سوختگی در نوزاد می شود؟
برخی از کودکان بیشتر از دیگران در معرض ادرار سوخته قرار می گیرند، که برخی از مهمترین دلایل آن عبارتند از:
- تعویض دیر به دیر پوشک (عوض کردن)
- ابتلاء کودک به اسهال
- مصرف آنتی بیوتیک ها
- شیردهی به کودک در طول دوره مصرف آنتی بیوتیک
- استفاده از پوشک های تنگ و فشرده
- تغییر رژیم غذایی و شروع به دادن غذاهای حاوی اسید (مانند مرکبات) به کودک
- وجود مشکلات پوستی مانند اگزما در کودک
راهکارهای درمان ادرار سوختگی در کودکان
تعویض زود به زود پوشک بچه
به یاد داشته باشید، هنگامی که کودک به ادرار سوختگی مبتلا می شود، نیاز به تعویض زود به زود پوشک در آنها افزایش می یابد. بنابراین برای صرفه جویی در هزینه و یا از روی بی حوصلگی، تعویض پوشک کودک را به تأخیر نیندازید و این کار را سریع انجام دهید. اجازه ندهید ادرار و مدفوع در پوشک باقی بماند. در این شرایط ممکن است مشکل ادرار سوختگی، وخیم تر شود.
تغییر برند محصولات شوینده
اگر کودک شما اغلب دچار ادرار سوختگی می شود و از پوشک پارچه ای استفاده می کند، باید مراقب مواد شوینده ای که استفاده می کنید، باشید. به این معنی که ممکن است پوست کودک به ماده شوینده ای که با آن پوشک پارچه ای را می شوید، حساسیت داشته باشد. حذف مواد شیمیایی و عطر از پوشک بچه و پاک کننده های پای کودک می تواند یک راهکار برای درمان ادرار سوختگی کودک باشد. رابطه بین پوشک و حساسیت های پوستی در کودکان از مواردی است که باید آن را جدی بگیرید.
با باز کردن پوشک، اجازه دهید پوست کودک را در نواحی سوخته شدن کمی نفس بکشد
اگر کودک شما دچار ادرار سوختگی شده است، در طول روز برای مدتی از پوشک استفاده نکنید و آنها را باز بگذارید. این باعث می شود ناحیه سوختگی خشک شده و بهبود یابد. استفاده از شورت های تنگ ساخته شده از مواد مصنوعی و پلاستیکی در صورت مشاهده ادرار سوختگی، توصیه نمی شود.
بهتر است از شورت های ۱۰۰٪ پنبه ای استفاده کنید تا هوا از آن عبور کند و به پوست اجازه نفس کشیدن بدهد. در این حالت قرمزی و التهاب نیز بهبود می یابد.
از مناسب بودن اندازه پوشک برای کودک مطمئن شوید
اگر پوشک بچه خیلی تنگ باشد، ممکن است پوست او آسیب ببیند و احتمال ادرار سوختگی در آن افزایش یابد. بنابراین، والدین یا پرستاران باید هنگام خرید پوشک به این موضوع توجه داشته باشند و همزمان با رشد کودک اندازه پوشک بزرگتری متناسب با آنها انتخاب کنند. استفاده از پوشک در سایز مناسب یکی از مهمترین عوامل جلوگیری از بروز حساسیت پوستی است.
استفاده از کرم ها و پمادها
بسیاری از کرم های ضد سوختگی و پمادهای تسکین دهنده برای درمان ادرار سوختگی کودک وجود دارد، که با مراجعه به داروخانه ها و فروشگاه های مختلف می توانید آنها را تهیه کنید. بهتر است بدنبال کرم ها و پمادهای حاوی اکسید روی باشید. پس از تهیه این محصولات، باید لایه ضخیمی از پماد یا کرم را روی زخم کودک قرار دهید و اجازه دهید خشک شود.
از دستمال مرطوب مناسب کودک استفاده کنید
اگرچه باید محل سوختگی را تمیز نگه دارید، اما استفاده روزانه از دستمال مرطوب به طور منظم کار درستی نیست و می تواند باعث افزایش التهاب در محل سوختگی شود. یکی از راهکارهای درمان ادرار سوختگی در کودک در این شرایط استفاده از آب و صابون بدون عطر برای شستشو است. اگر امکان شستشو با آب وجود ندارد، بهتر است از دستمال مرطوب بدون عطر برای تمیز کردن کودک استفاده کنید، یعنی دستمال های بدون عطر و بویی که از ترکیبات طبیعی تولید شده اند.
رژیم غذایی کودک خود را کنترل و بررسی کنید
معمولاً افزودن غذاهای تازه به رژیم غذایی کودک فواید بسیاری دارد، اما برخی از غذاهای حاوی اسیدی مانند مرکبات و گوجه فرنگی می توانند ادرار و مدفوع کودک را اسیدی کرده و مشکلاتی مانند ادرار سوختگی ایجاد کنند.
بهتر است رژیم غذایی کودک خود را کنترل کنید و مقادیر زیادی از این مواد را در رژیم غذایی آنها قرار ندهید. در صورت افزودن مواد اسید به رژیم غذایی کودک، بهتر است وضعیت سوختگی پاهای آن را کنترل کرده و ببینید آیا کودک به این مواد واکنش نشان می دهد یا خیر.
استفاده از صابون ها و شوینده های بدون عطر
مواد معطر موجود در شوینده ها و صابون ها می تواند عامل اصلی ایجاد تحریک پوستی در کودکان باشد. برخی از کرم ها و پمادهای کودک یا حمام های پر از کف نیز می توانند باعث ایجاد مشکلات پوستی در آنها شود. اگرچه بیشتر این برندها ادعا می کنند که محصولات آنها با پوست کودک سازگاری دارند، اما همیشه اینگونه نیست و باید هنگام انتخاب محصولات بهداشتی مختلف حتما این موضوع را در نظر بگیرید.
از شستشوی شدید پوست خودداری کنید
تمیز نگه داشتن کودک و پوشک او بسیار مهم است. اما اگر کودک دچار ادرار سوختگی شده است، باید مناطق آسیب دیده را به آرامی بشویید. شستشوی بیش از حد این ناحیه از پوست (به عنوان مثال با لیف) یا مالیدن آن در حالی که خشک است می تواند التهاب و تحریک پوست کودک را تشدید کند.
کودک را با آب و جو دوسر بشویید
مطالعات نشان می دهد که کلوئیدهای جو دوسر می توانند التهاب و تحریکات پوستی ناشی از درماتیت آتوپیک و سایر التهابات پوستی را کاهش دهند. همچنین این ماده به کاهش التهاب ناشی از ادرار سوختگی هم کمک می کند. حمام کودک با جو دوسر می تواند به درمان التهاب پوست او کمک کند.
شما باید این محصول را در داروخانه ها و فروشگاه ها تهیه کرده و با افزودن این ماده به آب وان حمام کودک را با آن بشویید. البته ممکن است چنین محصولی در فروشگاه های ایران موجود نباشد اما با خرید جو دوسر، و آسیاب کردن آن و افزودن آب به آن، می توانید این محلول را خودتان تهیه و آماده کنید.
در همین زمینه بیشتر بخوانید: راهنمای خرید لوسیون بدن کودک برای محافظت از پوست
چه زمانی برای رفع ادرار سوختگی به پزشک مراجعه کنیم؟
با کمک راهکارهای درمان ادرار سوختگی، این مشکل قابل حل است. اما در بعضی موارد لازم است با پزشک مشورت کنید. به عنوان مثال، اگر علائم زیر را در کودک خود مشاهده کردید، برای درمان باید به پزشک مراجعه کنید:
- تاول
- تب
- قرمزی و تورم که با راهکارهای درمانی ارائه شده از بین نمی رود
- تورم
- زخم و قرمزی پوست که همراه با ترشح مایعات و چرک است
گاهی ادرار سوخته اجتناب ناپذیر است. بسیاری از کودکان حداقل یک بار به آن مبتلا می شوند. اگر نتوانسته اید این مشکل را با راهکارهای درمانی ارائه شده در این مقاله حل کنید، باید به پزشک مراجعه کنید.